Terörün finansmanı ile mücadele yasalarının kötüye kullanılması

Türk hükümetinin terörle mücadele yasalarını kötüye kullandığı ve muhalifleri yasal faaliyetlerini kriminalize ederek hapsettiği iyi bilinen bir gerçek. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi Selahattin Demirtas (2) kararından TR’nin anti-terör mevzuatının öngörülemez olduğuna karar vermiş, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bu konuda reform yapılmasını istemişti.

2021 yılında Türk hükümeti yeni bir aracı devreye soktu. 2021 yılı Nisan ve Aralık ayından yayınladığı iki kararname ile çoğunluğu yurtdışında siyasi sığınmacı olarak yaşayan kişilerin malvarlıklarını terörün finansmanı ile mücadele bahanesiyle dondurdu. Kararnameler kişilerin kimlik bilgileri dışında hiçbir genel ya da bireyselleştirilmiş gerekçe içermiyor.

Uluslararası Af Örgütü, Haziran 2021’de yayınladığı raporda Türk hükümetini eleştirmişti. Raporda şöyle denilmekte:

Türkiye hükümeti, Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) 2019’da yayımladığı değerlendirme raporunu, birçoğu rutin bir şekilde sivil toplum örgütlerini hedef almak için kullanılan terörle mücadele yasaları cephaneliğini takviye etmek için kötüye kullandı. Bu bilgi notu, Türkiye yetkililerinin geçmişten bugüne sivil toplumu hedef almak için kullandığı, temelsiz terör suçlamalarına dayalı taciz, soruşturma, yargılama ve mahkum etmeyi kapsayan çok çeşitli yöntemlere dikkat çekiyor. 7262 sayılı Kanun, Türkiye hükümetinin terörle mücadele tedbirlerini sakladığı araç kutusundaki en yeni araçtır. Uluslararası Af Örgütü, FATF ve ilgili diğer muhatapları, Türkiye’nin FATF değerlendirmelerine karşılık attığı adımların FATF politikasına ve daha da önemlisi ülkenin uluslararası insan hakları yükümlülüklerine eksiksiz şekilde uymasını sağlamaya çağırmaktadır. FATF, diğer hükümetlere, terörizmin finansmanı yasaları ve politikalarının, FATF’a uygunluk “zorunlulukları” kisvesi altında sivil topluma yöneltilemeyeceğine ilişkin açık bir mesaj iletmek için Türkiye’nin görev gücünün açıklanan dar hedeflerini açıkça suiistimal etmesini acilen incelemelidir. https://www.amnesty.org/en/documents/eur44/4269/2021/tr/

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2021/06/turkey-measures-to-prevent-terrorism-financing-abusively-target-civil-society-and-set-dangerous-international-precedent/

Türkiye, terörün finansmanı ile mücadelede uluslararası standartlara uymadığı için Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) Ekim 2021 toplantısında Gri Liste’ye alındı. FATF başkanı bu karara ilişkin açıklamasında ‘FATF, Türkiye’nin insan hakları örgütlerinin, hükümet destekli olmayan organizasyonlara yönelik kaygılarının da farkında, Türkiye IŞİD ve El Kaide gibi BM’nin terör örgütü olarak tanıdığı gruplara öncelik ver[melidir]’ demişti.

Hukuk büromuz bu karar nedeniyle yurtdışında sorun yaşayanlara yardım etmektedir.